Doetichem (Gld) l Onderwijs l Bezoldigde functie (Conform WNT) l Sluitingsdatum: 24 november 2024
SOLLICITEER >>
Vacature Lid Raad van Toezicht
Onderwijs en organisatieontwikkeling
Vanwege het statutair regulier aftreden na twee termijnen van twee van de leden, is de Raad v an Toezicht (RvT) van Iselinge Hogeschool op zoek naar twee nieuwe leden, waarvan één tevens lid wordt van de auditcommissie. Onze RvT bezit al expertise op het gebied van organisatie, digitalisering van (onderwijs)organisaties en politiek/ bestuurlijke zaken. Wij zoeken bij voorkeur nieuwe leden die ons kunnen aanvullen met kennis op het gebied van onderwijs, met name HBO/ WO, vastgoedontwikkeling, financiën, en/ of duurzaamheid. Daarnaast is affiniteit/ regionale binding met de Achterhoek/ De Liemers een pr e en kun je meedenken over de uitwerking van de demografische ontwikkelingen op de organisatie.
Stichting Iselinge Hogeschool is een onderwijs- en kennisinstelling in het educatieve domein in Oost-Gelderland (Doetinchem) met ca. 600 studenten en 62 medewerkers (ca. 41 FTE). De hogeschool biedt de opleiding tot leraar basisonderwijs aan in twee opleidingsvarianten – voltijd regulier en deeltijd – en een Associate degree Pedagogisch Educatief Professional (Ad-PEP). Het is de enige hogeschool in deze regio.
Stichting Iselinge Hogeschool ziet het als haar maatschappelijke opdracht om studenten toekomstbestendig op te leiden voor het educatieve domein, om zo een bijdrage te leveren aan de vitaliteit van de Achterhoek / De Liemers. De hogeschool heeft een spilfunctie bij de ontwikkeling van toekomstgericht onderwijs in de regio.
Stichting Iselinge Hogeschool ontwikkelt zich tot dé kennisinstelling voor opleidingen en leven lang ontwikkelen in het pedagogisch-educatieve domein; een kennisinstelling waarin onderwijs en praktijkgericht onderzoek elkaar versterken.
De hogeschool werkt nauw samen met universiteiten, adviescentra, opleidingsinstituten en andere hogescholen. Binnen Radiant, een samenwerkingsverband van pabo’s, worden masteropleidingen aangeboden. De hogeschool heeft Interprofessionaal Samen Opleiden en Professionaliseren (ISOP) gestart in 2023 samen met het ROC Graafschap College en de partnerscholen (IKC’s) van Iselinge Hogeschool in de regio. Per 1 januari 2025 is Iselinge Hogeschool aangesloten bij Onderwijsregio Oost-NL waarin de financiering van ISOP geregeld is. Regionaal wordt met name op de doorgaande lijn van onderwijsopleidingen (MBO-OA – Ad-PEP – Pabo) intensief samengewerkt met ROC Graafschap College, op termijn resulterend in een gezamenlijke onderwijscampus.
Stichting Iselinge Hogeschool staat voor kwalitatief en vernieuwend onderwijs, praktijkgericht onderzoek en Leven Lang Ontwikkelen. We staan bekend om de persoonlijke aandacht en onze hoge kwaliteit. Het contact met het werkveld is essentieel en daarom intensief. De samenwerking met partners in de regio werpt haar vruchten af in de opleidingen, in innovatie en in onderzoek.
Onderwijsinnovatie staat bij ons hoog in het vaandel. De kwaliteit van de bacheloropleiding is sinds 2014 onverminderd hoog en de opleiding heeft in 2023 voor de zevende keer het predicaat Topopleiding (zie de HBO Keuzegids).
Iselinge Hogeschool is door de NVAO, de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie, op grond van een deskundig en objectief oordeel over de onderwijskwaliteit, geaccrediteerd. De hoge kwaliteit van ons onderwijs is de solide basis van waaruit we nieuwe ontwikkelingen alle ruimte geven.
Sinds 2019 heeft de hogeschool een procesgerichte organisatiestructuur, waarin de sturing en verantwoordelijkheden dicht op de processen en laag in de organisatie zijn belegd. Stichting Iselinge Hogeschool werkt met drie proceseigenaren: curriculum, praktijkgericht onderzoek en interprofessioneel samen opleiden en professionaliseren(ISOP).
Stichting Iselinge Hogeschool werkt hard aan haar ambitie: het zijn van een kennisinstelling in de regio in het educatieve domein, met uitstekende kwaliteit van onderwijs en praktijkgericht onderzoek. In het Instellingsplan 2022-2027 is de ingezette koers beschreven.
Meer informatie kunt u vinden op: Iselinge Hogeschool
2. De Raad van Toezicht
Voor besturing van Iselinge Hogeschool is gekozen voor het College van Bestuur/ Raad van Toezicht-model. De directeur-bestuurder is eindverantwoordelijk voor en belast met het besturen van de organisatie. De directeur-bestuurder legt verantwoording af aan de Raad van Toezicht.
De Raad van Toezicht houdt integraal en onafhankelijk toezicht op de instelling, in het bijzonder op het College van Bestuur, en houdt daarbij rekening met het instellingsbelang en het publieke belang. De toezichthoudende taak richt zich, naast de financiële situatie op korte en langere termijn, met name op (de uitvoering van) het strategisch meerjarenbeleid, de bestuurskwaliteit, de financiële meerjarenraming, de kwaliteit van het onderwijs, huisvesting en het interne risicomanagement. De Raad van Toezicht hecht aan het dienen van het publieke belang en vervult zijn maatschappelijke opdracht door zorg te dragen voor kwaliteit, continuïteit en verantwoording van Stichting Iselinge Hogeschool. De Raad van Toezicht is daarnaast werkgever van het lid van het College van Bestuur en staat het College van Bestuur met raad en daad terzijde. Het bestuur van Stichting Iselinge Hogeschool is dan ook ingericht conform de uitgangspunten van de Branchecode Goed bestuur en toezicht in het hbo.
Statutair is geregeld, dat de Raad van Toezicht vijf tot maximaal zeven leden omvat. Leden worden benoemd voor een periode van vier jaar met eenmaal de mogelijkheid tot herbenoeming. De huidige Raad van Toezicht bestaat uit vijf leden.
Bij de samenstelling van de Raad van Toezicht wordt ervoor gezorgd dat deskundigheid op het gebied van onderwijs, financiën, digitalisering, duurzaamheid, vastgoed-huisvesting, personeelsbeleid, organisatie, juridische zaken, politiek-bestuurlijk domein, bedrijfsvoering in voldoende mate aanwezig is.
Momenteel heeft de Raad van Toezicht twee commissies ingesteld:
- Auditcommissie
- Remuneratiecommissie
De auditcommissie bestaat uit twee leden van de Raad van Toezicht en overlegt regelmatig met het College van Bestuur over de financiële en bedrijfsmatige aspecten van de organisatie. Zij beoordeelt in detail de financiële rapportages, begroting en jaarrekening. Zij overlegt met het CvB en de externe accountant en brengt hierover advies uit aan de Raad van Toezicht.
De remuneratiecommissie bestaat eveneens uit twee leden van de Raad van Toezicht en geeft invulling aan de werkgeversrol van het College van Bestuur.
3. Profiel lid Raad van Toezicht
Alle leden van de Raad van Toezicht handelen in het belang van Stichting Iselinge Hogeschool zonder opdracht en onafhankelijk van bijkomstige belangen. Van de leden van de Raad van Toezicht wordt verwacht dat zij affiniteit hebben met het (hoger) onderwijs en de sectoren van het, voor Stichting Iselinge Hogeschool, relevante beroepenveld in de regio Achterhoek en De Liemers. Op hoofdlijnen zijn ze vertrouwd met de ontwikkelingen in het (hoger) onderwijs. Uitgangspunt voor de bezetting van de Raad van Toezicht is diversiteit, en de wens dat alle leden generalisten zijn; het streven is dat zij ieder een ‘multidisciplinair profiel’ hebben. Van één of een aantal leden wordt verwacht dat zij een duidelijke affiniteit en betrokkenheid hebben met de regio Achterhoek/ De Liemers. Voor de integrale besluitvorming zijn leden nodig die beschikken over een helikopterblik.
De volgende algemene profielkenmerken worden daarbij als richtinggevend beschouwd:
- Affiniteit met de doelstelling en functie van Stichting Iselinge Hogeschool;
- Integriteit, verantwoordelijkheidsgevoel en een onafhankelijke opstelling;
- Algemene bestuurlijke kwaliteit en ervaring (in een eindverantwoordelijke positie) en strategisch bestuurlijke inzicht met betrekking tot middelgrote organisaties;
- Een strategische visie op organisatieontwikkeling van een middelgrote (onderwijs)organisatie in een krimpregio;
- Academisch werk- en denkniveau; analytisch vermogen;
- Het vermogen en de attitude om als klankbord te fungeren voor het bestuur;
- Een juist evenwicht in betrokkenheid en toezichthoudende afstand;
- Het vermogen om het beleid van Stichting Iselinge Hogeschool en het functioneren van het College van Bestuur op hoofdlijnen te toetsen op kwaliteit, doelmatigheid en continuïteit;
- Kritische houding (kunnen ‘doorvragen’ zonder meteen te beoordelen);
- Gevoel voor en betrokkenheid bij maatschappelijke en beroepsmatige (regionale) ontwikkelingen, en deze kunnen duiden voor Stichting Iselinge Hogeschool (een maatschappelijke inbreng ‘van buiten naar binnen’);
- Het vermogen om advies en toezicht in teamverband te kunnen uitoefenen;
- In staat tot kritische zelfreflectie;
- Politiek-bestuurlijke sensitiviteit;
- Voldoende beschikbaarheid om naast de formele vergaderingen van de Raad van Toezicht c.q. commissievergaderingen, goed invulling aan de eigen rol te geven, alsmede voor overleg met de medezeggenschapsraad;
- Ervaring in een toezichthoudende functie strekt tot aanbeveling.
Iselinge Hogeschool bevindt zich in een dynamische omgeving waarin vraagstukken en uitdagingen rondom digitalisering, vastgoedontwikkeling, demografische ontwikkelingen en duurzaamheid vragen om toekomstgericht en waardegedreven toezicht.Van de leden van de Raad van Toezicht wordt verwacht dat zij zich blijven verdiepen in de ontwikkelingen op het gebied waarin de Stichting Iselinge Hogeschool actief is, dat zij zelf maatschappelijk actief zijn en over een functioneel netwerk beschikken.
De Raad van Toezicht is op zoek naar twee nieuwe leden die voldoen aan bovenstaande kwaliteiten en kunnen fungeren als vraagbaak/ klankbord voor de directeur-bestuurder op het gebied van toekomstbestendige organisatieontwikkeling, onderwijskwaliteit, financiën en vastgoedontwikkeling.
Conform de Branchecode Goed bestuur en en toezicht in het hbo wordt elke vorm en schijn van belangenverstrengeling tussen de stichting en de leden van de Raad van Toezicht vermeden. Tot lid van de Raad van Toezicht zijn niet benoembaar:
– Personen die zelf of wiens levenspartner in dienst zijn (geweest) van Iselinge Hogeschool; leden van de medezeggenschapsraad van de hogeschool;
– Personen die bestuurder zijn bij een andere organisatie in dezelfde sector (hbo);
– Personen die toezichthouder zijn bij een andere organisatie in dezelfde of een aanpalende onderwijssector in hetzelfde voedingsgebied;
– Personen die (on)middellijk betrokken zijn bij de levering van goederen of diensten aan en van Iselinge Hogeschool.
4. Expertise nieuwe leden Raad van Toezicht
Voor de ontstane vacatures zijn de volgende twee profielen ruimschoots van toepassing:
4.1 Expertise op het gebied van financiën en vastgoedontwikkeling (lid auditcommissie)
- Bewezen kennis en ervaring op het gebied van financiën, ook in non-profit;
- Financieel-strategisch en tactisch sterk, met oog voor wat de operatie vraagt;
- Kennis van geldstromen en financieringsvraagstukken in het onderwijsveld of in staat zijn die op korte termijn te verwerven;
- Bekendheid met exploitatie, meerjarenbegrotingen en risicomanagement;
- Een strategische langetermijnvisie op de financiële positie van een (onderwijs)organisatie en deze meevertalen in het meerjarige financieel beleid;
- Bewezen kennis en ervaring op het gebied van vastgoedontwikkeling en duurzaamheid en de bekostiging daarvan;
- Een langetermijnvisie op de strategische onderwijsvastgoedthema’s en deze weten te vertalen in het meerjarige vastgoedbeleid van Iselinge Hogeschool;
- Bekendheid met exploitatie, (her)ontwikkeling en realisatie van vastgoed en inzicht in de werking van de gemeentelijke (politieke) verantwoordelijkheid en besluitvorming hierbij.
4.2 Expertise op het gebied van onderwijs en organisatieontwikkeling
- Bekendheid met onderwijskundige processen en ontwikkelingen in het (hoger) onderwijs;
- Een onderbouwde visie op het gebied van duurzame onderwijsinnovatie;
- Bekendheid met vraagstukken op het gebied van Leven Lang Ontwikkelen;
- Zicht op instrumenten voor kwaliteitszorg en daarmee in staat om de kwaliteit van het onderwijs en de onderwijsopbrengsten te beoordelen;
- Kent, begrijpt en volgt ontwikkelingen in het externe toezicht, draagt bij aan kennisontwikkeling van de Raad van Toezicht hierover. Reageert op het commentaar van de bestuurder op rapporten en oordelen van extern toezicht;
- In staat om te beoordelen of het Iselinge Hogeschool lukt om idealen en strategische keuzes om te zetten in concrete doelen en praktijken. Volgt daartoe voortgangsverslagen en beleidsevaluaties van de bestuurder en waar nodig de organisatie-ontwikkelingen.
5. Verdere informatie
5.1 Vergoeding en aanstelling
De leden van de Raad van Toezicht ontvangen een vergoeding die in overeenstemming is met de Wet normering topinkomens (WNT). Leden worden benoemd voor een periode van vier jaar.
5.2 Meer informatie
Meer informatie kunt u vinden op: Iselinge Hogeschool. Voor documenten: zie het kopje ‘Over Iselinge – governance’
Voor inhoudelijke vragen kunt u contact opnemen de leden van de remuneratiecommissie: mr M. Slinkman, tevens voorzitter Raad van Toezicht, via 06-23917279 of drs. W.J. van Dijk, via 06-22920368.
5.3 Sollicitatieprocedure & planning
De begeleiding van de wervings- en selectieprocedure wordt uitgevoerd door drs. H. (Harry) M. Claessen. Voor meer informatie over de vacature en procedure kan met hem vanaf 25 november 2024 contact worden opgenomen. Hij zal preselectiegesprekken voeren met kandidaten die in potentie voor de functie geschikt zijn. Vervolgens zullen de sollicitatiebrieven en curricula vitae van geschikte kandidaten aan de opdrachtgever worden gepresenteerd. Op basis hiervan worden kandidaten geselecteerd die in aanmerking komen voor de sollicitatiegesprekken. In de selectiecommissie zitten twee leden van de Raad van Toezicht; de directeur-bestuurder is adviserend lid van de selectiecommissie.
Solliciteren
Belangstellende kandidaten worden uitgenodigd om te solliciteren. Een motivatiebrief en cv, gericht aan de Raad van Toezicht Stichting Iselinge Hogeschool, kunt u uiterlijk 30 november 2024 sturen naar info@harryclaessen.nl
Planning
- Publicatie vacatures: 9 november 2024
- Sluiting reactietermijn: 30 november 2024
- Voordracht van kandidaten: 19 december 2024
- Eerste ronde gesprekken: 9 januari 2025
- Tweede ronde gesprekken (optioneel): 13 januari 2025
- Besluit door de Raad van Toezicht: medio januari 2025
Contactgegevens
Harry Claessen
Telefoon: 06-41344378
Mail: info@harryclaessen.nl