Van sturen op winst naar sturen op waarde
Mede door de grootschalige technologische en maatschappelijke veranderingen moeten bedrijfsmodellen van de toekomst steeds meer gericht zijn op meervoudige waardecreatie, waarbij economische, ecologische en sociale waarde meer met elkaar in evenwicht zijn. Onderzoek toont bovendien aan dat de waarde van organisaties steeds minder bestaat uit ‘tastbare’ (materiële) waarden en steeds meer bestaat uit ‘niet tastbare’ (immateriële) waarden. De vaak op langere termijn georiënteerde ecologisch verantwoorde en sociaal rechtvaardige resultaten gaan een steeds grotere rol spelen. Kortetermijnwinst dient vooral de financieel gedreven investeerder. Dit korte termijn economisch belang kan conflicteren met de eerdergenoemde, meer maatschappelijke, waarden. Dit neemt niet weg dat het creëren van economische ondernemingswaarde een belangrijke randvoorwaarde is en blijft voor de continuïteit van organisaties. Om gebalanceerde waarde en impact te kunnen creëren op deze drie aandachtsgebieden (economisch, ecologisch en sociaal), is vaak niet één organisatie ‘exclusief’ aan zet, maar is een netwerk, de community nodig. Maar hoe bepaal je of de juiste impact wordt gecreëerd? En hoe meet je dat en hoe rapporteer je daarover? Welke wijzigingen in wet- en regelgeving in bijvoorbeeld de verantwoording komen eraan en wat betekenen deze ontwikkelingen voor het besturen van organisaties en het toezicht daarop? Het doel van deze masterclass is om op deze vraagstukken nieuwe inzichten te verwerven en deze actief met elkaar te delen.
Over de Organisatie
In samenwerking met Supervisie Limburg en Maastricht University School of Business and Economics organiseert Bestuurderscentrum de Masterclasses voor bestuurders en toezichthouders. De Masterclasses zijn op gevorderd niveau en gericht op deelnemers die beschikken over academisch werk en -denkniveau.
Maastricht University School of Business and Economics is geaccrediteerd door EQUIS (European Quality Improvement System), AACSB (Association to Advance Collegiate Schools of Business) en AMBA (Association of MBAs). De Universiteit voldoet daarmee aan de voorwaarden die onder andere VTW, Aedes en NBA stellen aan de toekenning van PE-uren.
Over de doelgroep
Directeuren, secretarissen, bestuurders en toezichthouders uit verschillende delen van de (semi-) publieke en private sector. Deze diversiteit is zeer verrijkend.
Inclusief syllabus. Geen Studiebelasting.
Deelname aan de bijeenkomsten van Bestuurderscentrum.nl is voorbehouden aan de leden van Bestuurderscentrum. Het lidmaatschap kost 79 euro (exclusief btw) per jaar. Door u in te schrijven op deze bijeenkomst, wordt u automatisch lid van Bestuurderscentrum en ontvangt u hiervoor een factuur.
Over de PE-Punten
De bijeenkomst is geaccrediteerd voor 3 PE-Punten.
Na het volgen van 6 masterclasses wordt u ingeschreven in het register van Maastricht University als gecertificeerd toezichthouder.