Over Duurzaam ondernemen

Duurzaam ondernemen

19 maart 2025 l 09.30 uur - 16.30 uur l Eindhoven

Duurzaam ondernemen

Duurzaam ondernemen: Wat bedoelen we? Circulaire kansen en risico´s

Circulaire economie, duurzaamheid en maatschappelijk organiseren zijn niet meer weg te denken uit de maatschappelijke discussie en hebben ook hun weg naar wetgeving en governance codes gevonden. Er is toegenomen aandacht voor ethisch en integer handelen en maatschappelijke verantwoordelijkheid.

Met deze trends ontstaan kansen en risico’s voor bedrijfsvoering en imago. Tevens neemt de vraag naar niet-financiële informatie toe. Voor bestuurders en toezichthouders rijst de vraag hoe je omgaat met de verantwoordelijkheden, die verder gaan dan de kerntaak alleen. Hoe vul je die bredere maatschappelijke verantwoordelijkheid in en maak je deze bestuurbaar? Hoe stel je deze maatschappelijke meerwaarde en impact scherp? Welke rol speelt duurzaamheid bij het uitoefenen van integraal toezicht?

Bij het invullen van maatschappelijk ondernemen gaat het over thema’s als stakeholdermanagement, tevreden medewerkers, het voorkomen van verspilling, duurzaam vastgoed, materiaal- en afvalstromen, circulair inkopen, social return, true value, meervoudige waardecreatie, duurzame ketenpartners, integriteit, voorbeeldgedrag en een duurzame identiteit.

Dit onderwerp bestaat uit twee delen. De masterclasses zijn als tweeluik te volgen of apart als individuele masterclass.

De twee masterclasses geven inzicht in:

  • duurzaamheidstrends en veelgebruikte perspectieven op duurzaamheid
  • de relevantie van duurzaamheid voor de eigen organisatie
  • de aangrijpingspunten voor duurzaamheid en hoe daarover kan worden gerapporteerd
  • de rol van de toezichthouder bij maatschappelijk verantwoord ondernemen
  • drijfveren om duurzaamheid op de strategische agenda te plaatsen en de mate waarin
  • voorbeelden van duurzaamheidstrategieën, inzicht in de diversiteit ervan
  • keuzes en dilemma’s bij het organiseren van duurzaamheid
  • het stimuleren van integrale besluitvorming & sustainability governance

Masterclass deel I – ‘The Big Picture(s)’
Masterclass I reikt brillen en concepten aan over duurzaamheid en gaat in op de actuele trends en ontwikkelingen. Deze masterclass geeft ook inzicht in hoe diverse organisaties op duurzaamheid, MVO en impact rapporteren. In de masterclass reflecteren we op sterktes en valkuilen van de diverse duurzaamheidsbenaderingen, rapportagevormen en op de rol van toezicht.

Inhoudelijke opbouw:

  • Duurzaamheid: wat is het wel / niet? Duurzaamheid, MVO en circulaire economie
  • Grondstoffen en klimaat. Beleid. VN-doelen, duurzaamheidsbrillen
  • Meervoudige waardecreatie
  • Impact meten en geïntegreerde verslaglegging
  • Impact: tot waar reikt de scope van goed toezicht?

Masterclass deel II – Duurzaamheid vormgeven in de organisatie
Waar masterclass I in gaat op trends, impact en rapportage, zoomt Masterclass II in op het maken van strategische keuzes en op de afwegingen bij het inrichten en besturen van duurzaamheid in de eigen organisatie.

Inhoudelijke opbouw:

  • Ambities, drijfveren, het scherpstellen van de duurzaamheidsstrategie
  • Het organiseren van en sturen op duurzaamheid; dilemma’s en keuzedimensies
  • Sustainability governance: belanghebbenden, risico’s en de rol van de toezichthouder

Over de Organisatie

In samenwerking met Supervisie Limburg en Maastricht University School of Business and Economics organiseert Bestuurderscentrum de Masterclasses voor bestuurders en toezichthouders. De Masterclasses zijn op gevorderd niveau en gericht op deelnemers die beschikken over academisch werk en -denkniveau.

Maastricht University School of Business and Economics is geaccrediteerd door EQUIS (European Quality Improvement System), AACSB (Association to Advance Collegiate Schools of Business) en AMBA (Association of MBAs). De Universiteit voldoet daarmee aan de voorwaarden die onder andere VTW, Aedes en NBA stellen aan de toekenning van PE-uren.

Over de doelgroep

Directeuren, secretarissen, bestuurders en toezichthouders uit verschillende delen van de (semi-) publieke en private sector. Deze diversiteit is zeer verrijkend.

Inclusief syllabus. Geen Studiebelasting.

Deelname aan de bijeenkomsten van Bestuurderscentrum.nl is voorbehouden aan de leden van Bestuurderscentrum. Het lidmaatschap kost 79 euro (exclusief btw) per jaar. Door u in te schrijven op deze bijeenkomst, wordt u automatisch lid van Bestuurderscentrum en ontvangt u hiervoor een factuur. 

Over de PE-Punten

De bijeenkomst is geaccrediteerd voor 3 PE-Punten.
Na het volgen van 6 masterclasses wordt u ingeschreven in het register van Maastricht University als gecertificeerd toezichthouder.

Je kunt je nog aanmelden. Kom je ook?

Ja, ik wil mezelf aanmelden

Prijzen

475,- (Vrijgesteld van btw)